Ciasto budyniowa składanka

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie ciasta, które mają dużo warstw budyniu i bitej śmietany zawsze znikają u nas w mgnieniu oka. To miało takie wzięcie, że dobrali się do niego zanim zdążyło stężeć.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25x34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem budyniowy:
    2 opakowania budyniu waniliowego
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie żółtej galaretki
    kostka masła
    na krem śmietanowy:
    600 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    dodatkowo:
    2 duże paczki kakaowych herbatników
    1/2 szklanki mleka
    łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem Desery

Ciasto budyniowa składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować