Budyń z kaszy jaglanej z chia i młodym jęczmieniem

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Z dnia na dzień coraz bardziej podobają mi się łatwość i szybkość przygotowania zdrowego posiłku z wykorzystaniem Chia

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    warstwa Chia:

    1,5 szkl mleka
    6 łyżek Chia
    1 - 1,5 łyżeczki młodego jęczmienia

    warstwa z kaszy:

    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    100ml chudego mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka prawdziwego kakao
    1 łyżka masła
    ew. odrobina brązowego cukru/ cukru/ syropu klonowego - można pominąć

    Dodatkowo:

    owoce- maliny, borówki, truskawki,
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z kaszy jaglanej z chia i młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mieszamy mleko z chia i wkładamy do lodówki. Na kolejny dzień do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy resztę składników ( cukier można pominąć jeżeli chcemy oszczędzić sobie kalorii) i miksujemy na krem. Budyń wykładamy do szklanek czekamy aż trochę wystygnie, chia mieszamy z jęczmieniem i nakładamy na budyń. Całość dekorujemy ulubionymi owocami.

    Z podanej ilości otrzymamy 3 szklanki deseru o poj. 330 ml

Porady

Możemy warstwę chia podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień a drugą pozostawić w wersji podstawowej, Dzięki temu nasz deser będzie prezentował się jeszcze ciekawiej Polecam w postaci deseru lub zdrowego śniadania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Nasiona chia Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować