buchty na parze, pampuchy, parowce (kluchy na łachu)

5 (147 ocen)

  • 60 min

Uniwersalne jedzonko o wielu nazwach, świetne zarówno na słodko z dodatkiem np. frużeliny owocowej jak i na wytrawnie jako dodatek do mięska w sosie. Przepis na 8 - 9 sztuk.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej tortowej
    2 łyżki stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżeczka cukru
    1 jajo
    1/4 łyżeczki soli
    150 ml ciepłego mleka
    16 gramów drożdży
    ulubione dodatki, np śmietanka, konfitury owocowe, frużelina, jogurt owocowy
    sosy z mięsem
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Buchty na parze, pampuchy, parowce (kluchy na łachu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, jajo, wyrobić dość jednorodne ciasto, następnie dodać masło, znów gnieść dopóki ciasto nie będzie odchodzić od reki i będzie super elastyczne (można podsypać maksymalnie 1 kopiastą łyżką mąki).
    Odstawić na 40 - 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić na 8 - 9 równych części, uformować z nich bułeczki, odstawić je na 20 minut pod przykryciem do napuszenia.

    Przygotować parowar (dno koszyka natłuścić olejem), poukładać bułeczki w 5 cm odległościach od siebie, parować przez 15 - 17 minut.
    Lub, jeśli nie mamy parowaru, na szeroki garnek (rondel) rozciągnąć kawałek gazy lub pieluszki tetrowej, na dno nalać wodę, poukładać na tkaninie bułeczki, przykryć pokrywką, parować również 15 minut na małym gazie.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować