Buchty na parze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Buchty na parze to smak mojego dzieciństwa. Robiła je najczęściej babcia. Jako dziecko najbardziej lubiłam przygotowywane na słodko. Buchty drożdżowe były z owocami w środku lub z samego ciasta. Polewane były karmelem lub roztopionym masłem i posypane cukrem oraz sezonowymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g mąki pszennej (2 duże szklanki)
    250 ml mleka (szklanka)
    2 jajka
    30 g - 35 g drożdży
    łyżka cukru
    2 łyżki roztopionego masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru

    Około ½ kg owoców do nadziewania ciasta, mogą być świeże lub mrożone

    Karmel

    Składniki:
    szklanka cukru
    szklanka wody
    łyżka masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Buchty na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/03/buchty-na-parze 1. Jak zrobić ciasto?

    - wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem
    - wsyp do miski mąkę i szczyptę soli, wlewaj rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj pozostałe składniki (jajko i letnie roztopione masło), wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od miski
    - pozostaw ciasto do wyrośnięcia, 20-25 min.
    - formuj okrągłe kule i do środka wkładaj owoce, układaj na posypanej mąką stolnicy
    - pozostaw nadziane owocami buchty do wyrośnięcia około 15 min.
    - kładź delikatnie buchty do garnka na parę z gotującą się wodą, przykryj i gotuj na parze około 8 - 10 min.
    - wyłóż na talerz, polej karmelem lub jogurtem, dodatkowo możesz dodać ulubione owoce

    Jak zrobić karmel?

    - do garnka wsyp cukier, dolej wodę, wymieszaj i gotuj na co jakiś czas mieszając aż masa nabierze lekko złocistej barwy
    - dodaj łyżkę masła, wymieszaj

Porady

Moja rada: - ciasto wyrabiam robotem, co bardzo oszczędza czas - gotując karmel uważaj, aby go za bardzo nie "zbrązowić", będzie wtedy gorzki - karmel powinien mieć lekką konsystencję i jeśli za bardzo jest skrystalizowany i zastyga, to dolej trochę wody - dla lepszego smaku możesz do gotującej się masy dodać laskę cynamonu lub gwiazdkę anyżu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować