1.CIASTO
Jaja wymieszać z cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać olej, 4 łyżki mąki i proszek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać 500 g mąki. Caisto wymieszać łyżką. Ciasto ma być miękkie i mogłoby się wydawać że za wodniste, ale takie ma być i nie powinno się dodawać zbyt dużo mąki niż podano. Pomoczonymi dłońmi w oleju bądź wodzie formować kulki wielkości małego orzecha. Starać się, by były takie same.
Nie przesadzać z ich wielkością, gdyz sporo rosną. Stąd też układać je na blasze w sporej odległości od siebie. Piec w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, uważać by nie przypalić. Ciasteczka muszą pozostać białe. Wystudzić i przy pomocy łyżeczki na środku wydrążyć niewielki otworek w każdym
NADZIENIE
Krem czekoladowy połączyć z okruszkami lub zmielonymi orzechami. Można dodać łyżkę masła orzechowego. Nadzienie nie może być zbyt suche dlatego trzeba uważać z ilością dodawanych okruszków. Gotowym nadzieniem wypełnić otworki w ciasteczkach i odrobinkę rozsmarować na brzegach. Sklejać po 2 ciasteczka.
WIERZCH
W 1/2 szkl mleka rozpuścić barwnik czerwony a w drugiej 1/2 szkl barwnik żółty. Sklejone brzoskwinki maczać najpierw w mleku czerwonym a potem w zółtym i obtoczyć w cukrze. Robić to sprawnym ruchem, by ciasteczka nie nasiąkły zbytnio mlekiem. Pozostawic do wyschnięcia. Z roztopionej czekolady lub nutelli zrobic ogonki i przykleic listki mięty.
Porady
nadzienie świetnie smakuje z łyżką masła orzechowego, a do ciasta zamiast olekju można dodać laskę wanilii.
Komentarze