Krem brzoskwiniowy:
• 500ml soku z brzoskwiń z puszki (po odcedzeniu do soku dolać wody)
• Budyń waniliowy lub śmietankowy
• 1-2 łyżki cukru
• 200g Margaryny lub masła
Ciasto brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
Upiec 2 takie biszkopty lub jeden z 6 jaj i rozciąć na dwa placki.
2.Na soku ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z margaryną.
3.Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia (musi być płynna). Śmietankę ubić i dodać płynną jeszcze galaretkę.
4.Odcedzone brzoskwinie dokładnie zblenderować na gładki mus. Do musu dolać wodę i postawić garnek na ogniu. Gotujemy aż do momentu gdy będzie prawie wrzeć. Wtedy ściągamy z ognia, dosypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do stężenia, pamiętajmy,że przed wylaniem na ciasto musi być jeszcze płynna.
Komentarze