Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha.
Ciasto brzoskwiniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
2.Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki
i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
3.Masa czekoladowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać.
4.Poncz:
Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą.
5.Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
w kąpieli wodnej.
6.Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową.
Komentarze