Brzoskwiniowy tort Stracciatella

4.49 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wyśmienity deser na każdą okazję. Tort był pieczony na jubileusz ślubu. Jest szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm średnicy

    Upiec 2 biszkopty z trzech jaj:
    - 3 jajka,
    - 3,5 łyżki maki,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 3 łyżki oleju,
    - 0,5 łyżki octu,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa stracciatella :
    - 1 litr śmietanki 30%,
    - Puszka brzoskwiń,
    - 3/4 czekolady deserowej,
    - 5 wafelków czekoladowych ( u mnie Prince polo),
    - 3,5 łyżki żelatyny,
    - 1 szklanka wody
    - 4-5 łyżek cukru pudru.
    Masa do dekoracji:
    - ¾ litry mleka,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 1 łyżka maki ziemniaczanej,
    - 3 żółtka,
    - 4 łyżki cukru

    - 1,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Brzoskwiniowy tort stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dokładamy po jednym żółtku, a następnie dajemy cukier. Do ubitej masy jajecznej dokładamy olej, ocet. Całość delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 15 min w 180°C.
  • 2. Masa stracciatella:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wafelki kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do gotowej śmietanki dokładamy wcześniej przygotowane brzoskwinie, czekoladę oraz wafelki. Mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywany drugim i gotowe. Wkładamy tort do lodówki by zastygł.
  • 3. Przełożenie: Biszkopt, masa, biszkopt, dekoracja.

    Do dekoracji użyto masy budyniowej z ¾ litry mleka, oraz 1,5 kostki masła. Do zabarwienia różyczek użyto barwnika spożywczego pomarańczowego, a do listków zaparzone kakao.
  • 4. Masa do dekoracji: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Odkładamy cześć masy na róże i listki. Białą masą zdobimy tort i robimy rozetki.

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców: truskawek, winogron. Tort ten można wykonać zastępując wierzchni biszkopt galaretką. Wtedy nie musimy go już dodatkowo dekorować. Do masy z brzoskwiniami pasuje pomarańczowa galaretka na wierzch. Jeśli robimy masę np. z truskawkami na górę dajemy czerwona galaretkę itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować