Torcik na zimno

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Torcik przygotowałam z okazji urodzin mojego kochanego chłopaka : )

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego sera
    500 ml śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    25 sztuk podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z brzoskwiniami na zimno 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę – delikatnie wszystko mieszamy. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, sok spod brzoskwiń podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę. Ciepłą żelatynę wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej i cały czas mieszamy.
  • Tort serowy z brzoskwiniami na zimno 2. Musimy ułożyć biszkopty – co wcale nie jest proste. Na dnie tortownicy, wokół krawędzi spodu rozkładamy kilka łyżek masy serowej, a następnie układamy biszkopty. Robimy to dosyć szybko, gdyż masa serowa może nam stężeć.
  • Tort serowy z brzoskwiniami na zimno 3. Kiedy wszystkie biszkopty są równo ułożone wlewamy powoli całą masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.
  • Tort serowy z brzoskwiniami na zimno 4. Tort wkładamy do lodówki, kiedy ser całkiem stężeje układamy na nim pokrojone w plastry brzoskwinie.
  • Tort serowy z brzoskwiniami na zimno 5. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w niepełnych 3 szklankach wody. Tort wkładamy do lodówki. Po 2h delikatnie odpinamy boki tortownicy, a tort przewiązujemy dekoracyjną wstążką. Podajemy.

Porady

Galaretką musi być wlewana gęsta w przeciwnym razie namoczy biszkopty lub co gorsza spłynie na dół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować