Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę – delikatnie wszystko mieszamy. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, sok spod brzoskwiń podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę. Ciepłą żelatynę wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej i cały czas mieszamy.
2.Musimy ułożyć biszkopty – co wcale nie jest proste. Na dnie tortownicy, wokół krawędzi spodu rozkładamy kilka łyżek masy serowej, a następnie układamy biszkopty. Robimy to dosyć szybko, gdyż masa serowa może nam stężeć.
3.Kiedy wszystkie biszkopty są równo ułożone wlewamy powoli całą masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.
4.Tort wkładamy do lodówki, kiedy ser całkiem stężeje układamy na nim pokrojone w plastry brzoskwinie.
5.Całość zalewamy tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w niepełnych 3 szklankach wody. Tort wkładamy do lodówki. Po 2h delikatnie odpinamy boki tortownicy, a tort przewiązujemy dekoracyjną wstążką. Podajemy.
Porady
Galaretką musi być wlewana gęsta w przeciwnym razie namoczy biszkopty lub co gorsza spłynie na dół.
Komentarze