Brzoskwinie zapiekane z ricottą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Bardzo prosty i szybki, jesienny deser ze słodkimi, dojrzałymi brzoskwiniami. Nadziane ricottą z dodatkiem zmielonych migdałów i miodu, będą świetnym umileniem chłodniejszego, wrześniowego popołudnia.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
    sok z cytryny
    100 g serka ricotta
    50 g zmielonych migdałów
    1 łyżka miodu
    kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
    płatki migdałowe do dekoracji
    150 ml wody + 1 łyżka miodu

Brzoskwinie zapiekane z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wypestkować. Skropić sokiem z cytryny.
    Serek wymieszać z miodem, migdałami i olejkiem migdałowym. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki brzoskwiń. Owoce ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania.
    Wodę wymieszać z miodem, podlać brzoskwinie, wstawić naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
    Podawać gorące posypane płatkami migdałowymi. Można je również zaserwować z kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów waniliowych.

Komentarze

Podobne przepisy