Bardzo prosty i szybki, jesienny deser ze słodkimi, dojrzałymi brzoskwiniami. Nadziane ricottą z dodatkiem zmielonych migdałów i miodu, będą świetnym umileniem chłodniejszego, wrześniowego popołudnia.
Dla 4 osób
Składniki:
4 brzoskwinie
sok z cytryny
100 g serka ricotta
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka miodu
kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
płatki migdałowe do dekoracji
150 ml wody + 1 łyżka miodu
Brzoskwinie zapiekane z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wypestkować. Skropić sokiem z cytryny.
Serek wymieszać z miodem, migdałami i olejkiem migdałowym. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki brzoskwiń. Owoce ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Wodę wymieszać z miodem, podlać brzoskwinie, wstawić naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące posypane płatkami migdałowymi. Można je również zaserwować z kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów waniliowych.
Komentarze