Bruschetta z truskawkami i balsamico

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Świeże truskawki są świetne z octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami, do tego bruschetta , tzn. grzanki .

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
    1 łyżka oliwy
    4 truskawki
    melisa
    kawałek sera pleśniowego

    na sos:
    1 łyżka octu balsamicznego z Madery,
    1 łyżka cukru trzcinowego

Bruschetta z truskawkami i balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek.

    Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico. Melisę kroimy i dodajemy do truskawek. Mieszamy. Odstawiamy do zmacerowania. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy 2 kromki chleba, skrapiamy oliwą i grillujemy kromki z obu stron. Grzanki układamy na talerzu. Każdą grzankę posypujemy serem pleśniowym, na wierzchu układamy truskawki z melisą. Doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast i jemy gorące!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy