Brukselka zapiekana z sosem serowym

4.49 (143 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brukselka zapiekana z sosem serowym jako propozycja na pyszny obiad!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brukselka: 0.5 kilograma
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - ser żółty (starty): 100 gramów
    - sól i pierz: 2 szczypty
    - cukier: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka zapiekana z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę opłukać, oczyścić ze zwiędłych listków, przyciąć głąby i zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru a następnie gotować przez ok 20 minut, odcedzić.
  • 2. Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić brukselkę, zrumienić i zdjąć z ognia.
  • 3. Na pozostałym maśle przesmażyć mąkę, dodać mleko i gotować 10 minut ciągle mieszając.
    Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, dodać połowę startego sera i doprawić sos solą i pieprzem.
  • 4. W naczyniu do zapiekania ułożyć brukselkę i zalać ją sosem oraz posypać resztą sera.
    Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować