Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem

4.5 (193 ocen)

Mimo iż brukselka posiada wiele cennych i odżywczych składników często wykreślamy ją z naszego jadłospisu ze względu na wyrazisty smak.Ja brukselkę w tej wersji pokochałam

Składniki:

  • 12 brukselek
    4 łyżki słonecznika
    Sos:
    2 łyżki musztardy sarebskiej
    1-2 łyżeczki wody
    1-2 łyżeczki oliwy
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ,,, 1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie(do miękkości)Na suchej patelni prażymy słonecznik.Odkładamy do wystudzenia i odkładamy ok. łyżki do posypania.
  • ,,, 2. W miseczce mieszamy składniki na sos
  • ,,, 3. Ugotowaną brukselkę odsączamy z wody i wkładamy do miski polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Mieszamy do połączenia składników.Podajemy na talerzyku i podsypujemy resztą słonecznika

Porady

Do wody, w której gotujemy brukselkę warto dodać odrobinę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu – skutecznie pozbędą się one drażliwego zapachu, a przy tym usuną gorzkawy smak brukselki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować