Brukselka w pomidorach

4.49 (196 ocen)

Prosta i smaczna jarzynka do obiadu o korzennym aromacie. Można ją także zajadać z pieczywem jako danie wegetariańskie.

Składniki:

  • 700 g brukselki
    3 większe białe cebule (łącznie 250g)
    1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400g)
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 - 2 liście laurowe
    po 1/2 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
    do smaku: pieprz czarny mielony, cukier, sól
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Brukselka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka w pomidorach 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekana cebulę, imbir oraz gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Brukselka w pomidorach 2. Następnie wlać wodę, dodać pomidory i brukselkę, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 min, co jakiś czas mieszając. Jarzynkę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować