Brukselka na gorąco

0 (0 ocen)

Tak przygotowaną brukselka stanowi oryginalną i pyszną przekąskę. Jeśli ktoś lubi brukselkę polecam! Podajemy ją do świeżego pieczywa.

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram obranej brukselki,
    • 1 cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • olej do smażenia,
    • 1,5 łyżeczki cukru,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju

Brukselka na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana brukselka 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie w głąbie każdej brukselki wykonujemy nacięcie w kształcie krzyżyka. Dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje.
  • obsmażanie 2. Do zrumienionej cebuli dodajemy brukselkę. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, tak by brukselka była do połowy zanurzona. Całość słodzimy, przykrywamy i dusimy do miękkości.
  • przygotowanie pomidorów 3. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Gdy brukselka jest miękka, a woda odparowała dodajemy do niej pomidory. Całość razem podgrzewamy chwilkę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe.

Porady

By brukselka straciła goryczkę polecam włożyć ją wcześniej na kilka godzin do zamrażalnika.

Komentarze

Podobne przepisy