Brioszka z cynamonem i jabłkami z automatu

4.48 (209 ocen)

  • 60 min

Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat cynamonu i wzbogacony jabłkami miękisz dający delikatną słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka kakao :).

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 jabłka
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 jajka
    100 g rozpuszczonego masła
    100 ml mleka
    opakowanie drożdży piekarskich ( 7g)
    4 łyżki cukru kryształu
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brioszka z cynamonem i jabłkami z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
  • 2. Dla niezmechanizowanych

    Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować