Brioche z kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże należy wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wanilię, resztę pudru sól i zaczyn drożdżowy. Całość wymieszać ręką lub robotem kuchennym. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać masło i mieszać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
2.Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść i zostawić na około 1,5 godz aby się zagrzało. Podzielić na małe kawałki i przełożyć do silikonowych foremek na muffinki. Zostawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
3.Krem:
Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, cały czas miksując. Masa będzie miała konsystencję piany. Przelać ją do garnka i zagotować ciągle miksując lub mieszając miotełką. Zostawić go ostygnięcia i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
Komentarze