Brązowe pieczarki w zalewie octowej

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie dla lubiących pieczarki pod każdą postacią .

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg pieczarek brązowych,
    2 jajka,
    bułka tarta wg uznania,
    mąka pszenna wg uznania,
    olej do smażenia,
    2 cebule białe,

    ZALEWA:,
    1/2 szklanki octu
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki oleju
    1 łyżka kucharka
    6 ziaren ziela angielskiego,
    2 liście laurowe
    1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    1/2 łyżki soli do smaku,
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brązowe pieczarki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brązowe pieczarki w zalewie octowej 1. Nie obieramy ich ,bo po swoja brązową skórką są białe ,więc je tylko dobrze myjemy.
    Delikatnie usuwamy brud z ogonków.
  • Brązowe pieczarki w zalewie octowej 2. Szykujemy 3 talerze.
    Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę . I tak zaczynamy obtaczać pieczarki najpierw w macę następnie w jajku i na końcu w bułce tartej .
  • Brązowe pieczarki w zalewie octowej 3. Gdy wszystkie pieczarki opanierujemy kładziemy na talerzu, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz i studzimy.
  • Brązowe pieczarki w zalewie octowej 4. Międzyczasie gotujemy wszystkie składniki zalewy ze sobą około 5 minut od zagotowania wody.
    Studzimy.
    Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w pół księżyce.
  • Brązowe pieczarki w zalewie octowej 5. Do dużego pojemnika układamy połowę pieczarek.
    Następnie posypujemy połową cebuli. Wykładamy resztę pieczarek i resztę cebuli.
    Zalewamy wszystko przestudzoną zalewą.
    Chłodzimy 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować