Brązowe pieczarki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nie obieramy ich ,bo po swoja brązową skórką są białe ,więc je tylko dobrze myjemy.
Delikatnie usuwamy brud z ogonków.
2.Szykujemy 3 talerze.
Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę . I tak zaczynamy obtaczać pieczarki najpierw w macę następnie w jajku i na końcu w bułce tartej .
3.Gdy wszystkie pieczarki opanierujemy kładziemy na talerzu, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz i studzimy.
4.Międzyczasie gotujemy wszystkie składniki zalewy ze sobą około 5 minut od zagotowania wody.
Studzimy.
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w pół księżyce.
5.Do dużego pojemnika układamy połowę pieczarek.
Następnie posypujemy połową cebuli. Wykładamy resztę pieczarek i resztę cebuli.
Zalewamy wszystko przestudzoną zalewą.
Chłodzimy 12 godzin.
Komentarze