Wytrawne cupcakes z kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem.
45 min
Składniki:
muffiny proporcje na 12 sztuk:
6 jajek
pół szklanki mąki pszennej typ 405
proszek do pieczenia, na czubek noża
łyżka drobnej kaszki orkiszowej
brokuł około 100-150 g malutkich różyczek
mała czerwona cebula
natka pietruszki
100-150 g żółtego twardego sera, u mnie Old Amsterdam
suszona papryczka peperoncini
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
pół łyżeczki soli
kremowy serek:
200 g sera twarogowego
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sok i skórka z cytryny
pieprz
świeże zioła: koperek, pietruszka
Brokułowe cupcakes z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
2.Do żółtek dodajemy przyprawy i ubijamy. Dodajemy do białek żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszkę. Ponownie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy podzielonego na jak najmniejsze różyczki brokuł,drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz starty lub drobno pokrojony ser. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy.
3.Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny. Pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut.
4.Upieczone muffiny wyjmujemy z foremek i odkładamy by ostygły.
5.W czasie, gdy muffiny stygną robimy serek. Serek wraz ze śmietaną sokiem i skórką z cytryny miksujemy w malakserze do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Do serka dodajemy drobno posiekane zioła. Przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.
6.Serek przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim muffiny. Ja przed przystąpieniem do ozdobienia babeczek ścięłam lekko górę (zdj).
7.Następnie każdą babeczkę obficie ozdabiamy łososiem i natką pietruszki.
Komentarze