Brokuły pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, następnie kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Podsmażamy cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem
2.W naczyniu żaroodpornym układamy plastry ziemniaków, następnie w dowolnej kolejności kładziemy pieczarki, groszek, pokrojoną w plasterki polędwicę, cebulę z czosnkiem, brokuł.
3.Przygotowanie sosu: na patelni zasmażamy mąkę, dodajemy pół szklanki bulionu i śmietanki, gotujemy. Pod koniec dodać przyprawy.
4.Polewamy przygotowanym sosem, układamy ser mozzarella, posypujemy bazylią i oregano
5.Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180stop.C
Porady
Można dodać pokrojoną w kawałki i podsmażoną pierś z kurczaka
Komentarze