Brokuły pod beszamelem

0 (0 ocen)

Pyszne danie na obiad, ale i na kolacje.

Składniki:

  • brokuł.
    10 pieczarek,
    10 dag polędwicy,
    5 ziemniaków,
    125 g mozzarelli,
    cebula,
    2 ząbki czosnku, ,
    pół puszki zielonego groszku,
    100 ml śmietanki 30%,
    łyżka masła,
    łyżka mąki,
    1/2 szklanki bulionu,
    sól, pieprz
    oregano, bazylia

Brokuły pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, następnie kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Podsmażamy cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry ziemniaków, następnie w dowolnej kolejności kładziemy pieczarki, groszek, pokrojoną w plasterki polędwicę, cebulę z czosnkiem, brokuł.
  • 3. Przygotowanie sosu: na patelni zasmażamy mąkę, dodajemy pół szklanki bulionu i śmietanki, gotujemy. Pod koniec dodać przyprawy.
  • Brokuły pod beszamelem 4. Polewamy przygotowanym sosem, układamy ser mozzarella, posypujemy bazylią i oregano
  • Brokuły pod beszamelem 5. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180stop.C

Porady

Można dodać pokrojoną w kawałki i podsmażoną pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy