Pyszne mocno czekoladowe ciasto. Jest to moje pierwsze brownie i ten przepis uznaje już za najlepszy. Proste i szybkie a jakie smaczne. Wilgotne i ciężkie takie jak lubię.
Brownie z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
2.Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową.
Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany.
Czekoladę mleczną ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
Komentarze