BROWNIE Z RUMEM

4.5 (155 ocen)

Pyszne mocno czekoladowe ciasto. Jest to moje pierwsze brownie i ten przepis uznaje już za najlepszy. Proste i szybkie a jakie smaczne. Wilgotne i ciężkie takie jak lubię.

Składniki:

  • Blacha mała kwadratowa:
    gorzka czekolada 200 gram
    mleczna czekolada 50 gram
    jaja 5 szt.
    masło 250 gram
    mąka 1 szkl.
    cukier muscovado (trzcinowy) 3/4 szkl.
    rum 1 kieliszek

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
  • 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową.
    Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany.
    Czekoladę mleczną ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Czekolada Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować