Brownie z nutką wanilii

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe ciasto z nutką wanilii. Zapach podczas jego pieczenia jest niesamowity, a gdy jest już gotowe, to nawet malutki kawałek dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym :)

  • 35 min

Składniki:

  • - 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
    - 150 g masła
    - 1 łyżka oleju kokosowego
    - 250 g cukru
    - 100 g mąki
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka kakao
    - ziarenka wanilii
    - 1 szczypta soli morskiej

Brownie z nutką wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło, olej kokosowy i kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)* i studzimy.

    * Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
  • 2 2. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę.
  • 3 3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę kakao, ziarenka wanilii, szczyptę soli morskiej oraz ostudzone masło, olej kokosowy i czekoladę.
    Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
  • 4 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.


    Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.
    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy