Brownie z malinami bez mąki

4.49 (191 ocen)

  • 45 min

Brownie bez glutenu! Nie używamy mąki tylko skrobię kukurydzianą. Dodatkowo gorzka czekolada i maliny i zapas dobrego humoru na popołudnie gwarantowany :)Gluten jest to związek białkowy zawarty w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie, czyli również w ich mąkach. Spożywanie dużych ilości glu

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    130 g cukru brązowego
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    4 łyżki skrobi kukurydzianej (mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana)
    100 g mielonych orzechów (laskowe, włoskie)
    pół szklanki mrożonych malin
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie z malinami bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę gorzką i masło. Pod koniec wymieszać. Ściągnąć z garnek z ognia i dodać cukru, wymieszać.

    Do ostudzonej masy dodać jajka pojedynczo za każdym razem mieszając z masą. Do miski przesiać kakao i skrobię kukurydzianą, wymieszać.

    Można dodać do masy suszoną żurawinę, orzechy bądź rodzynki. Ja wrzuciłam mrożone maliny. Dobrze połączyć je z masą czekoladową.

    Niską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

    Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min do tak zwanego „suchego patyczka”. Ciasto powinno być w środku wilgotne, nie to nie jest zakalec. Na patyczku nie ma pozostawać surowe ciasto. Ma konsystencję mokrego piasku ze względu na dużą zawartość czekolady.Jeżeli będziemy piec dłużej to zrobi się takie jak muffinki czekoladowe lub zwykłe ciasto czekoladowe. Jednak ja preferuję taką konsystencję.Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować