Brownie cupcakes z kremem pralinowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i pięknie wyglądające babeczki dla wielbicieli słodkości.Intensywne , wyraziste w smaku ... mocno czekoladowe ... z aromatem migdałów i kremem pralinowym - niebo w gębie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę bez obaw o kalorie ;)

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    BABECZKI :
    ( 10 - 12 szt )
    * czekolada mleczna - 50 g
    * czekolada gorzka - 50 g
    * masło prawdziwe - 100 g
    * jajko - 2 szt
    * cukier drobny - 100 g
    * mąka pszenna - 100 g
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    MASA PRALINOWA DO KREMU :
    * cukier puder - 250 g
    * orzechy laskowe - 100 g
    * migdały - 150 g
    * kokos - 2 łyżki
    KREM PRALINOWY :
    * mleko 3,2% - 500 ml
    * żółtko - 3 szt
    * cukier puder - 125 g
    * skrobia kukurydziana - 60 g
    * masło prawdziwe - 130 g
    * śmietana 36% - ok. 60 g
    * masa pralinowa - 125 g
    DODATKOWO :
    * czekoladowe pralinki
    * mięta
    * kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brownie cupcakes z kremem pralinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA PRALINOWA:
    Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki.
    W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel.
    Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy.
    Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę .Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ).
    Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję.
    Gotową przekładamy do słoiczka.

    BABECZKI :

    Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier.

    Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

    Pieczemy ok. 20 min / 180C.

    Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz.

    KREM PRALINOWY :

    Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy.

    Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko.
    Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu.
    Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 – 15 minut.
    Dodajemy 100 g bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).
    W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
    Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
    CAŁOŚĆ:
    Krem pralinowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki.
    Zdobimy pralinką i listkami mięty.
    Posypujemy kakaem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować