Błyskawiczny mus z białej czekolady

4.5 (154 ocen)

  • 15 min

Jak mus,to mus...najlepiej z białej czekolady. Bardzo wykwintny deser. W kilka chwil wyczarujesz ten boski w smaku cud kulinarny. Mój mąż uwielbia czekoladę.

  • 15 min

Składniki:

  • na mus:
    150 gram białej czekolady (bez dodatków)
    300 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    dekoracja:
    6 kostek gorzkiej czekolady
    4 bezy (małe)
    wiórki kokosowe


Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Błyskawiczny mus z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w naczyniu nad gotującą się wodą).
  • 2. Oddzielić żółtko od białka.Do białka dodać sól,ubić na sztywną pianę.Można pominąć dodawanie białka,ale ja lubię gdy mus jest delikatny i puszysty.
  • 3. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę,ubić.Wlewać do niej porcjami ostudzoną białą czekoladę,delikatnie wymieszać,natępnie dodać białko.Masę przelać do czterech pucharków lub szklanek,przykryć,wstawić do lodówki (na minimum cztery godziny).
  • 4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,polać nią mus.Posypać wiórkami kokosowym, udekorować bezą.

Porady

Można pominąć dodatek białka,jednak właśnie dzięki temu mus staje się delikatny i puszysty.Nie licząc czasu oczekiwania, mus przygotowuje się w 20 minut.Dobrze schłodzony smakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować