Błyskawiczne ciasto jabłkowo-bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2.Orzechy i migdały zmielić.
3.Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
4.Do utartych żółtek z cukrem dodawać mąkę i olej, wymieszać łyżką.
5.Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie, wymieszać.
6.Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, wymieszać najlepiej rękoma.
7.Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h.
Porady
Ciasto podczas dodawania mąki będzie gęste, lecz po dodaniu ubitej piany jego kosnsystencja będzie płynniejsza.
Ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Wymiar blaszki do pieczenia to 38x26cm lub 24x34cm
Komentarze