Bliny pszenne z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Moja babcia która pochodziła z miejscowości Zachajki na terenie Rosji ,robiła pyszne bliny i twierdziła,ze dobre bliny po usmażeniu mają jakby koronkowy rysunek ,mi niestety taki nigdy nie wychodzi .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - drożdże: 1.5 dekagrama
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło-stopione: 2.5 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżki

    - jogurt waniliowy: 0.5 litra
    - porzeczki czerwone i czarne (moje były mrożone): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bliny pszenne z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać .
    Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
  • Bliny pszenne 2. Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki .
    Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .
  • 3. Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie "przerośnięte' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować