Moja babcia która pochodziła z miejscowości Zachajki na terenie Rosji ,robiła pyszne bliny i twierdziła,ze dobre bliny po usmażeniu mają jakby koronkowy rysunek ,mi niestety taki nigdy nie wychodzi .
Bliny pszenne z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać .
Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
2.Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki .
Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .
3.Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie "przerośnięte' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.
Komentarze