Bliny pszenne

0 (0 ocen)

Pyszne bliny gryczane robiła moja babcia, ja zrobiłam pszenne i również są bardzo dobre.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    szklanka mleka
    2 szklanki mleka zsiadłego
    2 dag drożdży
    łyżka cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
    2-3 łyżki startego sera żółtego

Bliny pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z cukrem i rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, zsiadłe mleko i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
  • 3. Ciasto wylewać na całą patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron.
    Podawać gorące posypane żółtym serem lub z masłem.

Porady

Bliny są też bardzo dobre z dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy