Bliny Mojej Babci

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis znalazłam kiedyś w książce kucharskiej. Zmodyfikowałam go odrobinę i powstało coś pysznego. Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Można je jeść następnego dnia wystarczy odgrzać na parze...

  • 45 min

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej (gdy nie ma jej pod ręką można zmielić w malakserze kaszę gryczaną(odpowiednią ilość)- nie musi być miał)
    szklanka mąki pszennej
    5dag drożdży
    3/4 szkl.ciepłego mleka
    1/2 szkl. ciepłej wody
    2 żółtka
    1,5 łyżki stopionej margaryny
    sól, 1/2 łyżeczki cukru
    oliwa do smażenia

Bliny mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia
    Do miski wsypujemy mąki dodajemy żółtka, wodę oraz mleko. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do reszty składników. Wyrabiamy ciast najlepiej mikserem na jednolita masę. Na sam koniec dodajemy sól oraz rozpuszczona letnia margarynę i znów krótko miksujemy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron by były rumiane.

Komentarze

Podobne przepisy