Ciasto Błękitna Laguna

4.49 (198 ocen)

Ciasto jest smaczne i bardzo ładnie prezentuje się na stole

Składniki:

  • CIASTO:
    7 białek
    szczypta soli
    5 łyżek maku
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    PTASIE MLECZKO:
    400 ml mleczka kokosowego
    4 łyżki śmietanki kremówki 30%
    1 galaretka niebieska
    GALARETKA:
    3 galaretki niebieskie
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Blaszkę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Pod koniec, nadal ubijając, dodać partiami cukier puder i miksować aż się rozpuści.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łopatką.
    Na koniec dosypać suchy mak i ponownie delikatnie wymieszać.
    Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
    Od razu wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut pilnując, żeby ciasto się nie zrumieniło.
    Lekko przestudzić, od spodu oderwać papier, i odwrócone ułożyć w blaszce wyściełanej świeżym papierem.
    Ponieważ ptasiego mleczka i galaretki nie będzie zbyt wiele, warto np. zwiniętym w rulonik ręcznikiem papierowym uszczelnić szczeliny między papierem a brzegiem formy, żeby niebieskie masy nie porozlewały się na boki.
  • 2. PTASIE MLECZKO:
    Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody (szklankę warto wstawić do nieco większego naczynia z wrzącą wodą, wtedy będzie łatwiej), przestudzić.
    Mleczko kokosowe wymieszać z kremówką i zmiksować, dodając przestudzoną galaretkę.
    Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
  • 3. WIERZCH:
    3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić, a kiedy zacznie tężeć, wyłożyć na warstwę ptasiego mleczka.
    Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Przepis źródłowy znalazłam na stronie podrozwkulinaria.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Białka Galaretka Mak Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować