Ciasto błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Blaszkę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec, nadal ubijając, dodać partiami cukier puder i miksować aż się rozpuści.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łopatką.
Na koniec dosypać suchy mak i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Od razu wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut pilnując, żeby ciasto się nie zrumieniło.
Lekko przestudzić, od spodu oderwać papier, i odwrócone ułożyć w blaszce wyściełanej świeżym papierem.
Ponieważ ptasiego mleczka i galaretki nie będzie zbyt wiele, warto np. zwiniętym w rulonik ręcznikiem papierowym uszczelnić szczeliny między papierem a brzegiem formy, żeby niebieskie masy nie porozlewały się na boki.
2.PTASIE MLECZKO:
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody (szklankę warto wstawić do nieco większego naczynia z wrzącą wodą, wtedy będzie łatwiej), przestudzić.
Mleczko kokosowe wymieszać z kremówką i zmiksować, dodając przestudzoną galaretkę.
Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
3.WIERZCH:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić, a kiedy zacznie tężeć, wyłożyć na warstwę ptasiego mleczka.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis źródłowy znalazłam na stronie podrozwkulinaria.pl
Komentarze