Zainspirowana przepisem Beatki zrobiłam swoją wersję rolady, którą niektórzy nazywają "salcesonem". Polecam bardzo, ciasto jest nieskomplikowane, szybko się robi i każdego smakiem zadowoli :)
Składniki:
200 g masła
250 g cukierków trufli (u mnie z firmy Odra, są najlepsze)
100 g cukru kryształu
2 łyżki kakao
1 galaretka owocowa, dowolny smak
100 g herbatników petit beure
150 g orzechów włoskich łuskanych
100 g miękkich moreli suszonych
200 g marcepanu
po 70 g czekolady mlecznej i gorzkiej do posmarowania
opakowanie suchych wafli (andrutów prostokątnych) 220 g
Blok czekoladowo - truflowy w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych proporcji wyszła mi jedna rolada i pischinger wielkosci połowy płata waflowego.
Na początek proponuję odłożyć do dekoracji trochę cukierków, moreli i orzechów, a wafle podzielić na 3 częsci: 3 szt. na roladę, 2 szt. na pischingera i pozostałe pokruszyć przy pomocy tłuczka lub zmielić w maszynce jak radzi Beatka.
2.Wykonanie:
Masło rozpuscić w rondlu, dodać cukier, kakao, połamane cukierki.
Jak już się rozpuszczą wsypać posiekane orzechy, pokrojone w kostkę morele, wlać galaretkę rozprowadzoną w 200 ml. gorącej wody, wymieszać i lekko przestudzić.
Do masy dodać pokruszone herbatniki, wafle i marcepan, wymieszać i odstawić.
Wafle na roladę przełożyć wilgotnymi sciereczkami, jak po chwili będą już giętkie, rozłożyć je na prostokąt tak aby brzegi lekko zachodziły na siebie.
Posmarować cały płat masą, zrolować, roladę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
3.Na drugi dzień odwinąć z folii, czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, wysmarować nią roladę.
4.Wierzch przybrać orzechami, pokrojonymi morelami i truflami.
5.Wafle na pischingera podzielić na pół, każdy płat posmarować masą, całosć docisnąć deseczką i obciążyć np. książkami, odstawić na godzinę.
6.Wierzch posmarować pozostałą czekoladą i udekorować.
Komentarze