Blok czekoladowo - truflowy w waflu

0 (0 ocen)

Zainspirowana przepisem Beatki zrobiłam swoją wersję rolady, którą niektórzy nazywają "salcesonem". Polecam bardzo, ciasto jest nieskomplikowane, szybko się robi i każdego smakiem zadowoli :)

Składniki:

  • 200 g masła
    250 g cukierków trufli (u mnie z firmy Odra, są najlepsze)
    100 g cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 galaretka owocowa, dowolny smak
    100 g herbatników petit beure
    150 g orzechów włoskich łuskanych
    100 g miękkich moreli suszonych
    200 g marcepanu
    po 70 g czekolady mlecznej i gorzkiej do posmarowania
    opakowanie suchych wafli (andrutów prostokątnych) 220 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Blok czekoladowo - truflowy w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wh2ycp 1. Z podanych proporcji wyszła mi jedna rolada i pischinger wielkosci połowy płata waflowego.
    Na początek proponuję odłożyć do dekoracji trochę cukierków, moreli i orzechów, a wafle podzielić na 3 częsci: 3 szt. na roladę, 2 szt. na pischingera i pozostałe pokruszyć przy pomocy tłuczka lub zmielić w maszynce jak radzi Beatka.
  • image-081jln0 2. Wykonanie:


    Masło rozpuscić w rondlu, dodać cukier, kakao, połamane cukierki.
    Jak już się rozpuszczą wsypać posiekane orzechy, pokrojone w kostkę morele, wlać galaretkę rozprowadzoną w 200 ml. gorącej wody, wymieszać i lekko przestudzić.

    Do masy dodać pokruszone herbatniki, wafle i marcepan, wymieszać i odstawić.

    Wafle na roladę przełożyć wilgotnymi sciereczkami, jak po chwili będą już giętkie, rozłożyć je na prostokąt tak aby brzegi lekko zachodziły na siebie.
    Posmarować cały płat masą, zrolować, roladę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • image-0yiwxmi 3. Na drugi dzień odwinąć z folii, czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, wysmarować nią roladę.
  • image-22spaxm 4. Wierzch przybrać orzechami, pokrojonymi morelami i truflami.
  • image-0b0lrbc 5. Wafle na pischingera podzielić na pół, każdy płat posmarować masą, całosć docisnąć deseczką i obciążyć np. książkami, odstawić na godzinę.
  • image-16ah8ua 6. Wierzch posmarować pozostałą czekoladą i udekorować.
  • image-1ecq27f 7. Pokroić na podłużne trójkąty.
  • image-0wn6lik 8. S M A C Z N E G O !!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować