20 dag masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
25 dag mleka w proszku
4 łyżki kakao
20 dag herbatników czekoladowych
10 dag mieszanki keksowej
10 dag orzechów laskowych
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić, dodać cukier i wodę po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać kakao, wymieszać i zdjąć garnek z palnika i dodać mleko w proszku, dokładnie i szybko wymieszać. Do gorącej masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i bakalie,
wymieszać.
2.Małą formę do keksa wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć do niej masę czekoladową, następnie wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Blok po zastygnięciu daje się bardzo łatwo kroić na mniejsze lub większe kawałki.
Komentarze