Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

Wspomnienie smaków z dzieciństwa.

Składniki:

  • 20 dag masła
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki wody
    25 dag mleka w proszku
    4 łyżki kakao
    20 dag herbatników czekoladowych
    10 dag mieszanki keksowej
    10 dag orzechów laskowych

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eobapk 1. Masło rozpuścić, dodać cukier i wodę po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać kakao, wymieszać i zdjąć garnek z palnika i dodać mleko w proszku, dokładnie i szybko wymieszać. Do gorącej masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i bakalie,
    wymieszać.
  • image-1xp8fpl 2. Małą formę do keksa wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć do niej masę czekoladową, następnie wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Blok po zastygnięciu daje się bardzo łatwo kroić na mniejsze lub większe kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy