Pyszny, czekoladowy blok, który szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerza.
Składniki:
185 g petit beurre kakaowe
80 g petit beurre w polewie
25 dag mleka w proszku
kostka palmy
1 szkl cukru
5 łyżek kakao
1/2 szkl wody
spora garść orzechów włoskich siekanych
50g wiórek kokosowych
Blok mocno kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewamy palmę, wodę, kakao i cukier do czasu aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Lekko studzimy.
2.Herbatniki kakaowe wkładamy do woreczka i kruszymy drobno wałkiem i wsypujemy do dużej miski. Dodajemy mleko w proszku, wiórki, orzechy i wlewamy masę kakaową. Dokładnie mieszamy.
3.Do masy wrzucamy połamane herbatniki w czekoladzie i mieszamy.
4.Masę wykładamy do wyłożonej folią keksówki i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masa zastygła.
Komentarze