Bożonarodzeniowe wegańskie ciasto korzenne z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nawet wegańskie święta mogą być pyszne i pachnące korzennymi przyprawami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki brązowego cukru
    pół szklanki czekoladowego mleka sojowego
    1 szklanka puree z dyni
    3 dojrzałe banany
    5 łyżek rodzynek
    2 średniej wielkości jabłka
    3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Bożonarodzeniowe wegańskie ciasto korzenne z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni oraz banany rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( poza jabłkami) Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
    Ciasto przekładamy do małej keksówki (26/12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Porady

Do ciasta możemy dodać również inne bakalie np. śliwki, żurawinę, orzechy oraz inne owoce np. gruszki

Komentarze

Podobne przepisy