BOŻONARODZENIOWE CIASTO MARCHEWKOWE

4.5 (200 ocen)

  • 50 min

Super ciasto,rozpływa się w ustach,dla smakoszy cenionych smak cynamonu.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    75 dag. startej marchewki na drobnej tarce
    DODATKOWO:1/2 szklanki bakalii (orzechy włoskie,rodzynki,suszone śliwki)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bożonarodzeniowe ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche produkty:mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól,cynamon-wymieszać w miseczce.Zmiksować cukier + cukier waniliowy.Gdy masa jest puszysta-dodać suchą mieszankę i kolejno dodawać jajka,następnie dodajemy marchew i na końcu bakalie.Foremkę smarujemy masłem lub olejem posypujemy bułką tartą.Ciasto wylać na blaszkę i piec w piekarniku 170* ok 40 minut.Gdy ciasto odchodzi od brzegów foremki--mamy pewność że ciasto jest upieczone.

Porady

Bardzo ważne aby marchew odsączyć na sicie i odstawić na 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować