Botwinkowy barszczyk

4.5 (178 ocen)

Botwinkowy barszczyk na gorąco podaję z młodymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję go na wodzie, ale można użyć również bulionu mięsnego lub warzywnego.

Składniki:

  • duży pęczek botwinki z wyrośniętymi już buraczkami
    3 łyżki posiekanego koperku
    1 posiekana dymka ze szczypiorem
    1/3 szklanki kremówki
    sól
    pieprz
    kwasek cytrynowy
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Buraczki

Botwinkowy barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki odciąć od naci, dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Umieścić je w rondlu i zlać zimną wodą – ilość zależy od wielkości pęczka – powinny być przykryte wodą, ale bez przesady, inaczej zupa będzie zbyt wodnista.
    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
    Łodyżki i liście przebrać, dobrze opłukać i pokroić – gałązki w kawałki, a liście w paseczki, dołożyć do buraczków.
    Koper i dymkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać, dodać do zupy pod koniec gotowania, kiedy buraczki będą już miękkie.
    Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i szczyptą cukru.

Porady

Ja podaję taką botwinkę z gotowanymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję ją w dietetycznej wersji, ale spokojnie można, zamiast wody, użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować