botwinka na wędzonce

4.51 (188 ocen)

  • 30 min

Pachnąca i pyszna, o pięknym kolorze nie wspomnę, w dzieciństwie moja najbardziej znienawidzona, teraz .. uwielbiam :)

  • 30 min

Składniki:

  • około 30 dag wędzonych żeberek (dwa małe kawałki) lub 15 dag boczku wędzonego
    pęczek botwinki z buraczkami
    2 garście mrożonej mieszanki warzywnej (dałam wiosenną)
    3 ziemniaki (opcjonalnie)
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
    2 łyżki śmietany kwaśnej (opcjonalnie)
    jaja na twardo, ilość wg gustu
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Botwinka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka gotujemy około 25 minut na małym ogniu, po tym czasie wyjmujemy je na talerzyk, do wywaru dodajemy mrożone warzywka, oraz starte na tarce o grubych oczkach buraki, dodajemy przyprawy i gotujemy je do miękkości, czyli około 20 minut, następnie do zupki wrzucamy posiekane listki botwinki, jeszcze gotujemy około 10 minut, ewentualnie doprawiamy, dodajemy sok z cytryny, troszkę cukru jeśli zupka jest za kwaśna, wyłączamy gaz i po chwili możemy zabielić śmietaną (ja nie zabielałam, gdyż wolę czystą botwinkę). Podajemy z jajem ugotowanym na twardo.

Porady

w roli bazy do wywaru dobrze sprawdzi się również wiejska kiełbasa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Buraki Warzywa Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować