Pachnąca i pyszna, o pięknym kolorze nie wspomnę, w dzieciństwie moja najbardziej znienawidzona, teraz .. uwielbiam :)
30 min
Składniki:
około 30 dag wędzonych żeberek (dwa małe kawałki) lub 15 dag boczku wędzonego
pęczek botwinki z buraczkami
2 garście mrożonej mieszanki warzywnej (dałam wiosenną)
3 ziemniaki (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
2 łyżki śmietany kwaśnej (opcjonalnie)
jaja na twardo, ilość wg gustu
Botwinka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka gotujemy około 25 minut na małym ogniu, po tym czasie wyjmujemy je na talerzyk, do wywaru dodajemy mrożone warzywka, oraz starte na tarce o grubych oczkach buraki, dodajemy przyprawy i gotujemy je do miękkości, czyli około 20 minut, następnie do zupki wrzucamy posiekane listki botwinki, jeszcze gotujemy około 10 minut, ewentualnie doprawiamy, dodajemy sok z cytryny, troszkę cukru jeśli zupka jest za kwaśna, wyłączamy gaz i po chwili możemy zabielić śmietaną (ja nie zabielałam, gdyż wolę czystą botwinkę). Podajemy z jajem ugotowanym na twardo.
Porady
w roli bazy do wywaru dobrze sprawdzi się również wiejska kiełbasa
Komentarze