Botwinka z koperkiem i czosnkiem w zalewie

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Można ją wykorzystać w okresie zimowym do zup, chłodników oraz mięs.Jeśli przychodzi sezon na botwinkę robię jej bardzo dużo w słoiki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 pęczki botwinki z liśćmi
    Czosnek
    1,5 łyżki soli
    1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    Cukier do smaku
    Duży pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Botwinka z koperkiem i czosnkiem w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: botwinkę opłukać, osuszyć. Młode buraczki pokroić w cienkie plasterki. Liście na małe kawałki, przełożyć do dużej miski. Dodać pokrojony koperek. Do garczka wlać około 1,5 litra wody, dodać sól, kwasek i cukier do smaku, zagotować, zalać botwinkę, odstawić na 10 minut, przemieszać. Słoiki wyparzyć, osuszyć, napełnić botwinką. Na wierzch każdego słoika ułożyć małe ząbki czosnku, zakręcić, pasteryzować około 15 minut.

Porady

1 do botwinki można dodac posiekany szczaw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować