Botwinka z jajkiem

5 (186 ocen)

Botwinka przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami . Jest bardzo smaczna i delikatna .

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny

    2 litry wywaru z warzyw

    pół pęczka posiekanego kopru

    0,5 szklanki śmietany

    2 łyżki maki pszennej

    1 łyżka octu

    cukier

    sól,pieprz

    5 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Jajko

Botwinka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z botwinki usuwamy liście , buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy . Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem , gotujemy do miękkości uważając żeby się się botwinka nie rozgotowała . Zdejmujemy z ognia , dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę żeby botwinka nabrała ładnego koloru . Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą , dodajemy śmietanę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem .Dodajemy posiekany koper . Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować