Botwinka z jajecznymi pierożkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pojawiła się pierwsza botwinka . Ugotowałam najprostszą na bulionie drobiowym który zawsze mam w zapasie ( ale bez przesady jak ktoś użyje bulionu z kostki to świat się nie zawali.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pęczki młodziutkiej botwinki ( takiej bez buraczków )
    8 rzodkiewek
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    pieprz mielony
    2 szklanki bulionu z drobiu ( lub wywaru z warzyw )
    sól
    cukier
    szczypta barszczu czerwonego w proszku ( dla koloru )
    1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
    1/2 szklanki mąki + do podsypywania
    1/4 szklanki wrzącej wody
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Pierogi

Botwinka z jajecznymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz jajeczny do pierożków 1. Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać i rozgnieść jak na pastę .Dodać łyżkę pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą.
  • Ciasto parzone na pierogi 2. Osoloną szczypta soli mąkę zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić ciasto . Rozwałkować. Małym kieliszkiem wykrawać krążki i nakładać farsz .
  • Mini pierożki z farszem jajecznym 3. Zlepiać pierożki.
  • Gotowanie pierogów 4. Gotować na osolonej wodzie minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową. Trzymać przykryte folią aluminiową by nie obeschły i nie ostygły* .
  • Botwinka-mycie 5. Umyć botwinkę.
  • Botwinka, koper i rzodkiewka do botwinki 6. Rzodkiewki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej . Obciąć korzonki. Resztę usiekać drobno. Pokroić drobno umyty i osuszony koper.
  • Botwinka- duszenie na maśle 7. Rozpuścić na patelni masło .Wrzucić botwinkę, rzodkiewkę i połowę kopru. Smażyć 5 minut mieszając.
  • Botwinka zalana bulionem - duszenie 8. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, cukrem , pieprzem i odrobiną szczyptą barszczu w proszku ** .Dodać śmietankę.
    Pierożki jeśli wystygły podgrzać na parze lub w botwince.
    Podawać wkładając do każdego talerza ( miseczki ) kilka pierożków i posypując koprem.

Porady

* z tej porcji ciasta i farszu wychodzi ok. 20-25 mini pierożków w cienkim cieście **- można nie używać gotowej zaprawy lub barszczu w proszku a utrzeć kawałek buraka , położyć go na sicie i zanurzyć sito w botwince - zabarwi ją - albo użyć soku z buraków .Ja daję szczyptę barszczu w proszku bo po prostu jest mi tak łatwiej a nie lubię jak botwinka jest szaro-bura

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować