Botwinka

0 (0 ocen)

Botwinka...to moja ulubiona zupa od dzieciństwa.Z utęsknieniem zawsze czekam na pierwsze młodziutkie,delikatne listki buraczków.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    pęczek koperku
    wywar drobiowy
    1 burak
    3-4 łyżki śmietany
    2-3 łyżki barszczu czerwonego z torbki
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowałam wywar z 2 skrzydełek z kurczaka,jednej marchewki,pietruszki i małego kawałka pora.Selera ominęłam,gdyż jest zbyt intensywny i moim zdaniem nie pasuje do tej zupy.
  • 2. Następnie botwinkę dokładnie myjemy,oczyszczamy,zachowując młodziutkie buraczki.Buraka obieramy,kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do ugotowanego wywaru.Nada nam ładny kolor zupy.
  • 3. Pokrojoną botwinkę dodajemy do wywaru i gotujemy wszystko około 15-20 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,śmietaną i sokiem z cytryny.Na końcu dodajemy posiekany koperek.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy