Botwinka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatna zupa w pięknym kolorze.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 6 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    2 małe pęczki botwinki,
    kilka młodych ziemniaków,
    duża marchewka,
    pietruszka,
    ćwierć selera,
    pół małego pora,
    3 łyżeczki soku z cytryny,
    kilka łyżek śmietanki 18%,
    mały pęczek koperku,
    sól, pieprz, szczypiorek i jajka na twardo do podania

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Większość liści botwinki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić je do gotującego się bulionu. Gotować prawie do miękkości, wrzucić buraczki i listki, wlać sok z cytryny. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać śmietankę do smaku i ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać koperkiem i szczypiorkiem, podawać z jajkiem lub innymi ulubionymi dodatkami do botwinki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy