Botwinka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka zupa z młodych buraczków.

  • 45 min

Składniki:

  • * 2,5 l wody
    * Kawałek mięsa z kością ( np. schab ok. 0,5 kg )
    * wiązka botwiny
    * 2 buraki
    * marchewka
    * koperek
    * 5 ziemniaków
    * ziele angielskie, liść laurowy
    * sól, pieprz
    * śmietana 30%
    * łyżka octu

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucamy opłukane mięso i doprowadzamy do wrzenia dodając ziele i liścia.
    Marchew i ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do wywaru wraz z koperkiem.
    Następnie dodajemy buraczki z wiązki oraz zwykłe buraki również krojąc w kostkę, wlewamy łyżkę octu aby wzmocnić smak i zachować kolor który dają buraki. Liście botwiny dokładnie myjemy i siekamy wrzucając pod koniec gotowania do zupy. Na koniec wlewamy ok 100 ml śmietanki.
    Gotowe !

Porady

Jeśli ktoś nie lubi octu może go zastąpić kwaskiem cytrynowym ( pół łyżeczki )

Komentarze

Podobne przepisy