Botwina w sosie balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniały dodatek do pieczonego, lub grillowanego mięsa.

  • 25 min

Składniki:


  • -2 pęczki botwinki
    -1-2 czerwone cebule
    -2 ząbki czosnku
    -2-3 łyżki octu balsamicznego
    -1 solidna łyżka dżemu malinowego
    -1 łyżka masła
    -1-2 łyżki koperku
    -olej rzepakowy
    -sól morska
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -gęsty jogurt naturalny (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Botwina w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umytą botwinkę drobno kroimy. Buraczki kroimy w cienkie półplasterki, łodyżki w kostkę, a listki w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Jeśli wolicie, możecie przecisnąć go przez praskę, (jednak posiekany znacznie lepiej pasuje do tej potrawy). Ocet balsamiczny mieszamy z dżemem malinowym i odrobiną oleju. Koperek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok.2 łyżek oleju i 1/2 łyżki masła. Wrzucamy cebulę i mieszając, czekamy, aż się zeszkli. Delikatnie solimy i dodajemy pokrojoną botwinkę. Lekko przesmażamy, podlewamy odrobinką wody i dodajemy ocet balsamiczny wymieszany z dżemem i olejem, oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podduszamy kilka minut, aż składniki się połączą, a sos zredukuje. Na koniec posypujemy koperkiem (trochę zostawiamy do dekoracji). Podajemy na gorąco z kleksem gęstego jogurtu.

Porady

Można posypać prażonymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować