Botwina w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie umytą botwinkę drobno kroimy. Buraczki kroimy w cienkie półplasterki, łodyżki w kostkę, a listki w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Jeśli wolicie, możecie przecisnąć go przez praskę, (jednak posiekany znacznie lepiej pasuje do tej potrawy). Ocet balsamiczny mieszamy z dżemem malinowym i odrobiną oleju. Koperek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok.2 łyżek oleju i 1/2 łyżki masła. Wrzucamy cebulę i mieszając, czekamy, aż się zeszkli. Delikatnie solimy i dodajemy pokrojoną botwinkę. Lekko przesmażamy, podlewamy odrobinką wody i dodajemy ocet balsamiczny wymieszany z dżemem i olejem, oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podduszamy kilka minut, aż składniki się połączą, a sos zredukuje. Na koniec posypujemy koperkiem (trochę zostawiamy do dekoracji). Podajemy na gorąco z kleksem gęstego jogurtu.
Komentarze