Borówkowa rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

rolada z borówkami na specjalne okazje

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    Masa :
    600 ml śmietany słodkiej 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki cukru
    1/2 szk gorącej przegotowanej wody
    Dodatkowo :
    350 g borówki amerykańskiej
    kilka małych listków melisy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Borówkowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
    Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
    Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
  • 2. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
    Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
    Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
  • 3. Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
    Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
    Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
    Zostaw do wystudzenia.
  • 4. Przygotuj teraz składniki masy.
    W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
    Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
  • 5. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
    Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
    Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
  • 6. Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
    Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
    Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
  • 7. Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
    Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować