Uwielbiamy w mojej rodzinie kuchnię śródziemnomorską. Przepis na turecki Börek znalazłam w książce A. Zaniewskiej. Zapiekanka jest wyborna! Delikatna i syta. Nasza ulubiona.
1.Cukinię i bakłażan oczyść i umyj. Przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w poprzek w plasterki.
2.Strąk papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, umyj i pokrój w paseczki.
3.Czosnek obierz i pokrój w małą kosteczkę.
4.Strączki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, umyj i też pokrój w drobną kostkę.
5.Ser, jogurt i 3 jajka zmiksuj. Wymieszaj z warzywami, ziołami. Przypraw solą i pieprzem.
6.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natłuść formę do zapiekania.
7.Wyłóż formę do zapiekania dwoma płatami ciasta filo. Posmaruj je oliwą.
8.Rozsmaruj trochę masy serowo-warzywnej na cieście filo.
9.Na masę serową połóż kolejne dwa płaty ciasta. Posmaruj je oliwą. Następnie znów wyłóż na ciasto masę serową. Powtarzaj czynność do wyczerpania skłądników.
10.Na wierzchu zapiekanki powinny być 2 płaty ciasta filo. Posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z resztą oliwy.
11.Piecz około 25 minut. Przed podaniem nieco przestudź.
Komentarze