Bogracz

4.98 (201 ocen)

Danie pyszne i syte ;-)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
    2-3 papryki czerwone (mogą być kolorowe)
    1 mała cebula
    8-9 średnich ziemniaków
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    sól,pieprz,przyprawa do gulaszu,mielona papryka,warzywko,
    liść laurowy,ziele angielskie
    masło lub margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 10 min.
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz smażymy cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor,dodajemy mięso smażymy aż będzie rumiane podlewamy wodą dodajemy ziele angielskie,liść laurowy i dusimy pod przykryciem mieszamy i podlewamy od czasu do czasu.
    Kiedy mięso jest na pół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy tak jeszcze 15 min co jakiś czas mieszając po tym czasie wszystko przekładamy do większego garnka zalewamy wodą (ok 2 litra) dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki bardziej doprawiamy gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
    W małym rądelku mieszamy 2 jajka z mąką i odrobiną wody robimy tak zwane lane ciasto tylko gęste.
    Do gotującego się bograczu dodajemy po pół łyżeczki ciasta jak kluseczki kładzione całośc gotujemy jeszcze przez chwilę jeśli trzeba przyprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować