Bogacz z brzoskwiniami

4.93 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bogacz, bo bardzo bogaty w smaczne składniki. Jest naprawdę smacznym ciastem na wyjątkowe uroczystości. Trzeba przyznać,że jest również drogim ciastem w wykonaniu ,ale na wyjątkowe okazje jest tego warte.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku
    6 łyżeczek ciemnego kakao
    2 gorzkie czekolady (zostaw 4 kostki do dekoracji)
    1,5 kostki masła 82%

    Puszka brzoskwiń
    Krem czekoladowy Nutella 300g
    1 litr kremówki 30% lub 36% + żelatyna 4 łyżeczki+4 łyżeczki cukru pudru
    Tabliczka białej czekolady
    1 puszka dobrej jakości kajmaku (Gostyń)


    wymiar blachy : 22cm/33cm
Wystaw ocenę:

4.93 (159 ocen)

Bogacz z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na ciepło. Ostudzić.
  • ciasto 2. Wbijamy 3 jajka ,a resztę oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z całymi jajkami. Dodajemy cukier i ubijamy.
  • ciasto 3. Dodaj roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Mieszamy. Dodaj mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj na jednolita masę. W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy delikatnie mieszając.
  • ciasto 4. Ciasto przelewamy do 3 równych blach i pieczemy każdą po 25 minut w 180-200 stopniach. Lub w całości na 1 blasze przez 1 godzinę w 180 stopniach. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto est wypieczone. PO wystudzeniu przetnij na 3 części. Ja zawsze piekę każdą blachę osobno bo mam wtedy 3 równe blaty.
  • ciasto 5. Złożenie ciasta: Na ciasto kakaowe kładziemy pokrojone w księżyce brzoskwinie.
  • śmietana 6. Ubij 0,5l kremówki, dodaj cukier puder i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 2 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżke ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.)
    Wyłóż kremówkę na brzoskwinie.
  • czekolada 7. Na drugim blacie rozsmaruj krem czekoladowy. Najlepiej podgrzać go chwilkę w mikrofali aby się zrobił płynny. Tak przygotowane ciasto kładziemy strona z czekoladą na naszą kremówkę z brzoskwiniami.
  • toffi 8. Następnie smarujemy ten kakaowy blat kajmakiem (duża puszka 500g).
  • bita śmietana 9. Ubijamy kolejną kremówkę z cukrem pudrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na kajmak zostawiając trochę śmietany do dekoracji na wierzch.
  • ciasto 10. Przykrywamy 3 ciastem czekoladowym.
  • ciasto 11. Smarujemy bitą śmietaną i ścieramy białą czekoladę i gorzką. Wstawiamy do lodówki.
  • ciasto 12. Kroimy najlepiej po 24 godzinach od schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 12.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=223 KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować