Boeuf strogonoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w cienkie paski lub zwyczajnie w kostkę. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić mięso i smażyć aż zmieni kolor.
2.Umyte pieczarki pokroić w plastry i dodać do zarumienionego mięsa. smażyć do momentu odparowania.
3.Cebulę umyć, pokroić w paski dodać do reszty. Smażyć około 10min. Po czym wrzucić pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
4.Następnie dodać 1/2 l bulionu, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić przez 20 min. od czasu do czasu mieszając. Po upływie czasu uzupełnić resztą bulionu doprawić do smaku solą, pieprzem przyprawa uniwersalna i maggi. Chwilę gotować.
5.Do osobnej miseczki wsypać mąkę pszenną ,ziemniaczaną i paprykę słodką mieloną, dodać śmietanę kwaśną i słodką oraz koncentrat pomidorowy całość zalać letnią wodą i wymieszać tak by nie było grudek a następnie powoli wlewać do rondelka z mięsem i warzywami energicznie mieszając do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Zagotować.
6.Na koniec dodać drobno siekane ząbki czosnku i ewentualnie koperek suszony.
Smacznego !
Porady
Można podawać z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniaczkami.
Komentarze