Boczniaki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki myjemy. Odkładamy je by wyschły.
Nacieramy solą i pieprzem zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułki tartej
Wrzucać na głęboki rozgrzany olej. Smażymy na złoto.
2.ziemniaki obieramy gotujemy z 1/2 łyżką soli 30 minut. Odcedzam, jak przestają parować posypuje świeżym koperkiem.
3.Kalafior gotuje w całości, nacinam głęba. wkładam na 15 minut do osolonej wody. Potem do wrzącej wody wkładam go głąbem do dołu. gotuje 30 minut. Odcedzam na jeszcze parujący wrzucam masło i bułkę tartą
4.Pomidorki kroje w ćwiartki, skrapiam oliwą z oliwek posypuje solą i pieprzem
Porady
Boczniaki dobrze jest zostawić je w osolonej wodzie na 15 minut, piasek łatwiej wypłukać a one się nie połamią. te boczniaki z supermarketów najczęściej są już zapakowane i "umyte" i nie mają az tyle na sobie piasku.
Komentarze