Boczniaki z kalafiorem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Tak gotowała moja mama, szybki łatwy obiad z warzyw z własnej grządki

  • 45 min

Składniki:

  • Boczniaki 200g
    Jajko 1
    Bułka tarta 100g
    Sól
    Pieprz szczypta

    Młode ziemniaki 500g
    Kalafior 1kg
    Pomidory 200g
    pietruszka 50g
    Koperek 50g

    masło 150g

Boczniaki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki myjemy. Odkładamy je by wyschły.
    Nacieramy solą i pieprzem zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułki tartej
    Wrzucać na głęboki rozgrzany olej. Smażymy na złoto.
  • 2. ziemniaki obieramy gotujemy z 1/2 łyżką soli 30 minut. Odcedzam, jak przestają parować posypuje świeżym koperkiem.
  • 3. Kalafior gotuje w całości, nacinam głęba. wkładam na 15 minut do osolonej wody. Potem do wrzącej wody wkładam go głąbem do dołu. gotuje 30 minut. Odcedzam na jeszcze parujący wrzucam masło i bułkę tartą
  • 4. Pomidorki kroje w ćwiartki, skrapiam oliwą z oliwek posypuje solą i pieprzem

Porady

Boczniaki dobrze jest zostawić je w osolonej wodzie na 15 minut, piasek łatwiej wypłukać a one się nie połamią. te boczniaki z supermarketów najczęściej są już zapakowane i "umyte" i nie mają az tyle na sobie piasku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Komentarze

Podobne przepisy